Numele cotidianului: Új Magyar Szó
Anul şi data apariţiei: 31/10/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: interviuri
Autorul articolului: Benedek Sándor
Titlul articolului: A tét ugyanaz, mint négy éve - Interjú Takács Csabával, az RMDSZ kampányfőnökével
Acces online: https://umsz.manna.ro/index.php?menu_id=2207&cikk=80700

Numele cotidianului

Articolul:

A választásokon a tét ugyanaz, mint négy évvel ezelőtt – mondta a lapunknak adott interjúban Takács Csaba, az RMDSZ kampányfőnöke. A ma kezdődő kampányt az alsó-háromszéki RMDSZ-es jelöltek etikai kódexszel vezették fel.

Takács Csaba, az RMDSZ kampányfőnöke

Fotó: Mihály László

Takács Csaba, az RMDSZ kampányfőnöke

Új választási rendszer szerint szavazunk november 30-án. Miben különbözik az idei kampány az előzőektől?

– Ami változatlan: a tét. A tét az, hogy a romániai magyarságnak erős parlamenti képviselete legyen a következő négy évben is. Az új választási törvény erre lehetőséget ad, de nem nyújt rá garanciát. Ezért ennek a törvénynek az ismertetése a választókkal prioritás az RMDSZ kampánystábja számára.

Milyen kampányeszközöket vetnek be?

– A legjobb kampányeszköz maga a szervezet, amely az elmúlt tizennyolc évben a romániai magyarságért, illetve Románia demokratikus átalakításáért sokat tett a törvényhozó és a végrehajtó hatalomban egyaránt. A kampánynak arról kell szólnia, hogy ezek a tevékenységek mennyire segítették közösségünket a talpra állásban. És az egyik legfontosabb üzenet az elmúlt négy év munkája.

Mekkora költségvetésből gazdálkodhat az RMDSZ kampányfőnöke?

– Ezt a kampány előtt megmondani nem lehet, ugyanis a rá szánt összegek kiegészülnek a támogatók hozzájárulásával, a különböző adományokkal. Szeretném, hogy ne költsünk el több pénzt, mint a 2004-es kampányban, de ezt nehéz betartani, hisz az árak azóta nagyon elszaladtak. A kampánytechnikák, – eszköztárak segítségével viszont ki lehet küszöbölni a felesleges kiadásokat. Más pártok minden bizonnyal sokkal több pénzzel rendelkeznek, mint az RMDSZ.

Mekkora anyagi erőfeszítést jelentett az RMDSZ-nek a jelöltállítás? Gondolok itt a kötelezően befizetendő „garanciapénzre”, amit a törvény szerint a jelölteknek be kellett fizetniük.

– Voltak olyan jelöltek, akiktől parlamenti képviselők és más tisztségviselők átvállalták a kölcsönt, konkrétan egy központi alap létrehozásával, hisz az RMDSZ-nek központilag se lett volna annyi pénze, hogy mindenki garanciapénzét megelőlegezze. A kölcsönalaphoz nagyon sok tisztségviselő hozzájárult, valamint jelöltek is. Ebből az alapból mindenkinek jutott annyi, hogy mindenki számára befizessük a szükséges pénzösszegeket.

Takacs Csaba

Fotó: Mihály László

Az RMDSZ eredetileg valamennyi választókerületben akart indítani jelöltet, az utolsó pillanatban viszont háromban nem sikerült. Miért?

– Technikai hibák voltak az érintett jelöltek dossziéjának összeállításánál: például nem értelmezték jól a jelöltek korát előíró rendelkezést, mert csak az évszámot vették figyelembe, azt nem, hogy az indulni szándékozónak a választás napjáig be kellett volna töltenie a megkövetelt minimális életkort. A Központi Választási Iroda végül pontosan 450 RMDSZ-jelöltet fogadott el.

Az RMDSZ az új választási törvény vitájakor amiatt bírálta a jogszabályt, mert arra készteti a pártokat, hogy profi politikusok helyett sztárokat indítson jelöltként. Mint ismeretes, az RMDSZ Dancs Annamarit indítja az egyik külföldi kerületben. Nem ellentmondás ez?

– Ebben az lát ellentmondást, aki akar, aki ezt keresi benne. Minden jelölésnek megvan a maga logikája, különösen akkor, amikor ezeket nem küldöttgyűlés tette – például ebben az esetben, hisz nem tudtuk összehívni Amerika, Ausztrália magyarságát, hogy jelöljön.

Különböző kritériumokat tartottunk fontosnak. Meg vagyok győződve róla, hogy a világhírű Károlyi Béla imázsa mellé, aki ha szenátorunk lesz, hasznosan tud majd tevékenykedni, talál Dancs Annamari. Valamennyi jelöltünk olyan, hogy ha bekerül a román parlamentbe, becsülettel tudja majd végezni munkáját.

Kinek az ötlete volt Dancs Annamari jelölése?

– Nem vettem részt az erről szóló beszélgetésben, hanem csak telefonon kérdeztek meg, hogy mi a véleményem erről, de azt hiszem, Kelemen Hunor ügyvezető elnök volt az egyik fő kovászos ebben.

Mekkora energiát fektet az RMDSZ a kampányba a Kárpátokon túli megyékben?

– Sok száz ember ölt bele energiát, és vállalta azt, hogy elinduljon az RMDSZ színeiben a Kárpátokon túl, hogy a romániai magyarságnak minél több szavazatot gyűjtsön. Ahol van területi szervezetünk a Kárpátokon kívül – összesen hét –, ott erőteljesebb kampány lesz, hisz már létezik egy háttér. Itt inkább a magyar kultúra megjelenítésére helyezzük a hangsúlyt, és megszólítjuk a vegyes családokat is, akik érdeklődnek a magyar nyelv, kultúra, hagyományok iránt.

A román ajkú választópolgárokat hogyan szólítják meg?

– Az RMDSZ természetesen nem a román pártok hangján, hanem a sajátján szólítja meg a román választókat; a szövetség kampánya csak nyelvében fog különbözni ezekben a régiókban, semmiképpen sem a tartalmában vagy arculatában. És reményünk van arra, hogy román szavazatokat is kapjunk, miért is ne. Különböző beszélgetésekből sokszor kiderül, hogy sok román ajkú nagyon jó véleménnyel van az RMDSZ-es miniszterekről, míg a sajátjairól nem.

Az RMDSZ persze nem a román választókra alapozza választási sikerét, ám az ő megszólításuk egy minimális civilizációs gesztus. De a magyar szavazókról is szólnom kell. Nem győzöm hangoztatni: a magyar szavazók ne engedjék becsapni magukat. Ez nem pánikkeltés részemről, de lásd a felvidéki magyarok helyzetét, nagyon rossz híreket kaptunk Csáky Páltól a kampányindító rendezvényen.

Nálunk is úgy tekintenek a magyar érdekekre a többségiek, mint Szlovákiában vagy Szerbiában. Nehezen hiszem, hogy az itteni magyaroknak okuk lenne inkább elhinni azt, hogy függetlenek vagy román pártok színeiben induló magyarok jobban képviselnék az érdekeiket.

Azt is kevesen tudják, hogy egyik román párt választási programjában sincs szó kisebbségi vagy nemzetiségi jogokról. Romániában sem a Magyar Polgári Párt programjában, sem más alakulatéban nem szerepel az autonómia, csakis kizárólag az RMDSZ-ében.